Haber

Canan Karatay Lokmaları Yine Boğazımıza Bastı: Yeni Yasaklar Açıklandı

Prof., sağlıklı beslenme konusunda yaptığı açıklamalarla kalıpları kırdı. Dr. Canan Karatay, kış aylarında hastalıklardan tam anlamıyla korunmanın yollarını anlattı. Kış aylarında hastalıklardan korunmayı sağlayacak en etkili sebze ve meyveleri sıralayan Karatay, bağışıklık sistemini çökerten toksinlerden kurtulmanın da sırrını verdi. Kahvaltıdan hijyene, baklagil seçiminden vücudumuzu hastalıklara karşı koruyacak vitaminlere, kış aylarında sıklıkla görülen grip, soğuk algınlığı ve sağlık sorunlarına kadar pek çok konuda önerilerde bulundu.

İşte Canan Karatay’ın kış aylarında hastalıklardan korunma listesi…

Soğuk havaların etkisini arttırdığı, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların artmaya başladığı bu günlerde vücudumuza kalkan olacak, bizi hastalıklardan koruyacak sağlık sırları Canan Karatay’dan geldi.

Soğuk hava ülke genelinde etkisini artırıyor. Kış mevsiminin gelmesi, yağışlar ve soğukların artmasıyla hastalıklar artıyor. Grip, nezle ve soğuk algınlığı dahil mikrop ve virüslerden korunmak için sağlıklı beslenmek şarttır.

Güne bağışıklığı güçlendiren gerçek besinler, gün boyu mevsim sebzeleri ve meyveleriyle başlamak; Vitamin ve minerallerin vücudumuzda depolanması son derece önemlidir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutmak hastalıklarla mücadelenin temel kuralları arasındadır. Prof. Dr. Canan Karatay’ın açıklamasında ayrıca kış aylarında vücudumuzu koruyacak besinler ve toksinlerden arınarak bağışıklık sistemimizi korumanın yolları da anlatıldı.

Geçtiğimiz günlerde ‘Kısır kalacaksınız’ diyerek deterjan kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay “Evler temiz olmayacak, kirli yaşayacağız, temiz besleneceğiz.” dedi. Bir kez daha uyardı: Hastalıkların en büyük sebebi olan bağışıklık sistemini yok eden deterjan ve toksinlerden kurtularak korunacağız.

Hastalıkların en büyük sebebi olarak işaret ettiği bağışıklık sistemini çökerten toksinler konusunda uyarıda bulunan Canan Karatay, toksinlerden kurtulmak için evlerde ve okullarda havalandırmanın önemine değindi. Kimyasallardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Karatay, uzak durulması gereken deterjanları ise şöyle sıraladı:

Hastalıkların en büyük sebebi yani bağışıklık sistemimizi çökerten en büyük sebep toksinlerdir. İç mekan toksinleri, iç mekan toksinleri. Evin iyi havalandırılması önemlidir. Kimyasalların evimize girmesine izin vermemeliyiz. Çamaşır suyu, deterjan ve yumuşatıcılardan kurtulmak.

Mevsimsel beslenmenin altını çizen Canan Karatay, doğal ve pestisit içermeyen kış sebzelerinin tüketilmesini önerdi. Listede; Sarımsak, soğan, karnabahar ve yer elması gibi yiyeceklere yer verildi.

İşte Canan Karatay’ın önerdiği kış sebzeleri:

Lahana, karnabahar, pırasa, sarımsak, soğan, havuç, patates, yer elması, kereviz, bunların hepsi çok değerli. Ancak bunların doğal olması ve ilaç kullanılmaması gerekir.

Karatay, birçok uzmanın sıklıkla günün en değerli öğünü olarak nitelendirdiği kahvaltı konusunda da uyarıda bulunuyor. Kış aylarında hastalıklardan korunmak için “kahvaltıdaki en önemli meyve zeytindir” diyor.

Zeytine hem yaz hem de kış aylarında kahvaltı sofralarında yer verilmesini öneren Canan Karatay, havuç ve turpun da kahvaltıda tüketilebilecek besinler olduğuna dikkat çekerek şunları ekliyor:

‘Kahvaltıda hem kışın hem de yazın en önemli meyve zeytindir.’ Karatay, ‘Başka meyve yemelerine gerek yok. Kahvaltıda havuç, turp gibi şeyler de tüketilebilir.’ Sözleriyle kış kahvaltılarının vazgeçilmezlerini anlatıyor.

Sofraların vazgeçilmezi mercimek, nohut ve kuru fasulyenin zamanı geldi. Baklagiller konusunda uyarıda bulunan Canan Karatay, “Kesinlikle ithal edilmemeli. İthalatta GDO var.” diyor ve yerli bakliyat tüketiminin altını çiziyor.

Mercimek çorbasından B vitamini alırken nohuttaki nişastaya dikkat edin! Prof. Dr. Karatay, baklagil tüketiminin önemini anlatırken, şeker hastalarını da şu sözlerle uyarıyor:

Kesinlikle ithal değildir. İthalatta GDO var. Onlardan mümkün olduğunca uzak duracağız. Yerli bulduğumuzda istediğimiz kadar tüketebiliriz. Mercimek ve yeşil mercimek çorbası çok değerlidir. Bol miktarda B vitamini içerdiği için çok değerlidir. Kuru fasulye de çok değerlidir. Nohutta çok fazla nişasta var. Özellikle şeker hastalarının ve gluten hassasiyeti olanların nohut ve leblebiden uzak durması gerekir.

C vitamini, doğal kolajen ve Omega3 için içmeniz gereken çorba ‘Kelle Paça’dır.

Baklagillerin, kemik suyunun ve iç organların beslenmede önemli bir yere sahip olduğunu belirten Canan Karatay, bu çorbaların vücudumuza faydalarını da anlatıyor.

İşte Canan Karatay’ın o sözü: “Yumurta da tabii ki çok önemli. Akı ve sarısıyla yenecek.” Kafa ve kemik suyuna ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

Baş ve ayak çok değerlidir. Yani iç organlar değerlidir. Ayak paça ve kemik suyu, bunların içindeki vitaminler çok değerlidir. Omega3 var, C vitamini var, doğal kolajen var. Bunlar kışın bizi güçlendirecek ve vücudumuzdaki hücreleri tüm virüs, mikrop ve bakterilere karşı koruyacaktır. Elbette yumurtalar da çok değerlidir. Beyazı ve sarısıyla birlikte yenilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu